Onderwijs

Digidingen-desk is een website voor jongeren met informatie over het regelen van digitale overheidszaken. Jongeren krijgen tussen hun 14e en 21e jaar steeds vaker te maken met digitale diensten van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een eigen DigiD, het terugvragen van inkomstenbelasting, of het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag.

Veel jongeren vinden het lastig om zelfstandig digitale overheidszaken te regelen. Niet alle jongeren kunnen terugvallen op ouders/opvoeders om hen te helpen bij deze zaken. Digidingen-desk heeft als doel jongeren zoveel mogelijk hulp te bieden bij het daadwerkelijk regelen van dit soort digitale zaken bij overheids- en andere organisaties. Hiervoor vinden zij per thema duidelijke stappenplannen, instructiefilmpjes, tips en hulpplekken.

Wil je jongeren ondersteunen bij het regelen van hun digitale overheidszaken? Gebruik dan de Checklist van Digidingen-desk. Op de Checklist vinden jongeren (en hun ouders) een handig overzicht van de meest voorkomende digitale overheidszaken waarmee ze tussen hun 14e en 18e te maken krijgen.

De Checklist is onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar. Hierdoor kunnen jongeren gemakkelijk zien welke thema’s vanaf welke leeftijd spelen. Zo kunnen jongeren vanaf 14 jaar hun eigen DigiD aanvragen, vanaf 16 jaar theorie-examen voor hun rijbewijs doen, en vanaf 18 jaar zorgtoeslag aanvragen. Door een vinkje te zetten bij de zaken die al geregeld zijn, krijgen jongeren grip op wat er nog geregeld moet worden.

Checklist downloaden

Wie mag er een kopie van jouw ID-kaart maken? Wat is een basisbeurs? En is een zorgverzekering voor iedereen verplicht? Met de kletskaarten van Digidingen-desk ga je aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met elkaar in gesprek over de digitale overheid. Print en knip ze uit en start het gesprek!

Kletskaarten aanvragen

Wil jij jongeren attenderen op Digidingen-desk? In de toolkit vind je handige (communicatie)materialen zoals een flyer, logo, poster, checklist, kletskaarten, voorbeeldberichten voor sociale media en een voorbeeldbrief voor ouders.

Toolkit aanvragen

Deze training is bedoeld voor professionals uit jongerenwerk, bibliotheek en begeleiders in het onderwijs, die jongeren tussen 14-21 jaar voorlichten over of individueel ondersteunen/begeleiden bij hun digitale regelzaken. Het gaat om digitale regelzaken met overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties zoals banken en verzekeraars. Regelzaken die samenhangen met belangrijke levensgebeurtenissen in het leven van jongeren.

In de training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Levensgebeurtenissen bij jongeren tussen 14 en 21 jaar waarbij ze in aanraking komen met digitale diensten van de overheid en andere zakelijke instanties.
  • Aanpakken om jongeren voor te bereiden op of te ondersteunen bij het gebruik van digitale overheidsdiensten, nl.:
    • (online) individuele ondersteuning/begeleiding met behulp van de website ‘Digidingen-desk’,
    • voorlichting met workshops “jongeren en digitale regelzaken”,
    • educatie met het lesprogramma ‘Doe je digiding!’.
  • Bespreken van/oefenen met casussen gericht op individuele gespreksvoering jongeren.
  • Handvatten voor het voorbereiden en geven van voorlichting d.m.v. de workshops.
  • Ideeën uitwisselen om jongeren te bereiken:
    • Jongeren bereiken voor deelname aan de workshops.
    • De mogelijkheden voor (online of fysieke) ondersteuning/individuele begeleiding onder de aandacht van jongeren brengen.
  • De lokale sociale kaart: waar kunnen jongeren in jouw gemeente terecht voor (fysieke) hulp?

Op verzoek kunnen ook andere onderwerpen aan de orde komen.

Verdieping

Wil je dieper ingaan op het voorbereiden en geven van workshops aan jongeren over het regelen van digitale zaken bij de overheid? Volg dan de verdiepende training ‘Verzorgen van de workshops jongeren en digitale regelzaken’.

Praktische informatie

De training:

  • Wordt verzorgd door Jeltina van der Most, adviseur jongereneducatie binnen Stichting Digisterker.
  • Omvat één dagdeel.
  • Kan op locatie worden verzorgd. De kosten voor een groep van minimaal 5 en maximaal 15 deelnemers bedragen € 750,- incl. BTW en reiskosten.
  • Moet minimaal 4 weken voor de gewenste dag van uitvoering worden aangevraagd.
  • Wordt een aantal keer per jaar met open inschrijving verzorgd. De kosten bedragen dan € 230, - per deelnemer. Hier vind je de data.
  • Locatie open inschrijving: Utrecht.
  • Gaat, in het geval van open inschrijving, door bij een minimumaantal van 5 deelnemers. Mocht de training waarvoor jij je hebt opgegeven niet doorgaan, dan zullen we een alternatief voorstellen.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de training? Stuur dan een mail naar digidingendesk@digisterker.nl.

Doe je digiding! is hét lesprogramma voor jongeren over de digitale overheid. Aan de hand van verschillende thema’s worden jongeren op een praktische manier voorbereid op het regelen van hun digitale overheidszaken. Want waar moet je beginnen als je je DigiD wilt aanvragen? Waar kun je je loonheffing terugvragen als je een bijbaantje hebt? En hoe regel je je studiefinanciering en je zorgtoeslag? Met Doe je digiding! ontwikkelen jongeren kennis en vaardigheden die tussen hun 15de tot 18de levensjaar (en daarna) noodzakelijk voor ze zijn.

Het lesmateriaal is gratis beschikbaar voor praktijkonderwijsvmbo/mbo, en vanaf begin 2025 voor havo/vwo. Doe je digiding! is ontwikkeld door Stichting Digisterker.

De nieuwsbrief 'Jongeren en de digitale overheid' verschijnt vier keer per jaar. In iedere editie lees je meer over de laatste ontwikkelingen van Digidingen-desk en Doe je digiding! en vind je praktische tips over jongeren en de digitale overheid. De nieuwsbrief richt zich op het onderwijs, bibliotheken en jongerenwerk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je wekelijks op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen over jongeren en de digitale overheid?

Volg ons op LinkedIn.

Heb je vragen of opmerkingen over de website? Vul dan hieronder een contactformulier in. Het contactformulier is niet bedoeld voor inhoudelijke hulpvragen bij de diverse thema’s. Daarvoor verwijzen wij je graag naar het kopje onderaan elk thema ‘Waar vind ik hulp?’.