Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij per ongeluk hebt veroorzaakt aan andere personen of andermans spullen.

Bijvoorbeeld: je rijdt per ongeluk met je fiets tegen de auto van de buurman aan, je laat de telefoon van een vriend vallen, of je hond stoot een dure vaas bij je tante om. Of nog erger: je veroorzaakt per ongeluk lichamelijke schade bij iemand anders. De schade kan dan zelfs oplopen tot een miljoen euro.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wél verstandig. Heb je per ongeluk schade veroorzaakt aan andere personen of spullen? En heb je geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan dit grote financiële gevolgen hebben.

Tot je 27e ben je vaak nog meeverzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Het is wel belangrijk dat je ouders jou hebben meeverzekerd én dat je thuis woont. Woon je tijdens je studie op kamers? Dan val je ook onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Vraag voor de zekerheid altijd naar de voorwaarden bij de verzekeraar.

Ben je niet meeverzekerd met je ouders? Bijvoorbeeld omdat je op jezelf woont en niet studeert? Dan is het verstandig om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je aansprakelijkheidsverzekering noem je de premie. De hoogte van de premie is verschillend per situatie. Een alleenstaande betaalt bijvoorbeeld minder dan een gezin met kinderen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 3 en 10 euro per maand.

  • Wil je weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij je past? Maak dan gebruik van de keuzehulp van de Consumentenbond.
  • Ga jij op jezelf wonen en wil je controleren of je ook voor andere zaken (zoals inboedel, reizen en zorg) voldoende verzekerd bent? Maak dan gebruik van de online tool SnelZekerCheck.nl.
  • Check je verzekeringen één keer per jaar en bij grote veranderingen. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, samenwonen of trouwen of krijg je een kind? Controleer dan of je verzekering nog bij de nieuwe situatie past.


Waar vind ik hulp?

Heb je vragen over de aansprakelijkheidsverzekering? Neem dan contact op met:

  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. DigiD, belastingen, toeslagen, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.