ID-kaart / paspoort

Je hebt een geldige Identiteitskaart (ID-kaart) of geldig paspoort nodig:

 • om op reis te gaan;
 • om medische zorg te kunnen krijgen;
 • om je (vanaf 12 jaar) in het openbaar vervoer te kunnen identificeren;
 • om je (vanaf 14 jaar) op straat te kunnen identificeren op verzoek van de politie of een toezichthouder.

Als je geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien, ben je strafbaar. Je loopt dan het risico op een boete.

Je kunt kiezen tussen een paspoort of identiteitskaart. Bekijk de verschillen:

Paspoort  Identiteitskaart
Gel­dig in alle lan­den van de we­reld Gel­dig in bij­na heel Eu­ro­pa. Be­kijk de landenlijst op rijksoverheid.nl
Tot 18 jaar is toe­stem­ming ou­ders ver­eist bij aanvraag  Tot 12 jaar is toe­stem­ming ou­ders ver­eist bij aanvraag
Vi­sum mo­ge­lijk Vi­sum niet mo­ge­lijk

Hieronder zie je de maximumtarieven voor een paspoort of ID-kaart in 2024. Het kan zijn dat je minder hoeft te betalen. Jouw gemeente bepaalt het precieze bedrag.

...

Jonger dan 18 jaar 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort € 63,42 € 83,87
Nederlandse ID-kaart € 40,92 € 75,80

Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een identiteitskaart of paspoort vijf jaar geldig. Voor personen vanaf 18 jaar is de identiteitskaart of het paspoort tien jaar geldig.

Wil je weten tot wanneer jouw identiteitskaart of paspoort geldig is? De datum staat op je reisdocument onder ‘geldig tot’.

Het aanvragen van een ID-kaart of paspoort doe je bij de gemeente waar je woont. Bij elke gemeente in Nederland gaat dit ongeveer op dezelfde manier. Toch zijn er verschillen, omdat iedere gemeente de informatie op haar website op haar eigen manier heeft georganiseerd. Bekijk hieronder het stappenplan.

 

Stappenplan - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren

 • Gebruik nooit een vervalst identiteitsbewijs van iemand anders. Leen ook nooit jouw identiteitsbewijs uit aan iemand anders. Een identiteitsbewijs is strikt persoonlijk. Doe je dit wel, dan Je loop je het risico om een boete te krijgen van €380. Word je een tweede keer gepakt? Dan krijg je een taakstraf of word je doorgestuurd naar bureau Halt.
 • Is je identiteitskaart of paspoort gestolen of ben je deze kwijt? Leg dan een verklaring van vermissing af bij jouw gemeente. Dit is nodig om misbruik van je oude ID-kaart of paspoort tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw identiteitsbewijs. Ga hiervoor naar de website van jouw gemeente of maak een afspraak aan de balie.
 • Slechts een paar organisaties mogen een volledige kopie maken van jouw paspoort, rijbewijs of ID-kaart: gemeente, bank, werkgever, levensverzekeraar, overheid, notaris en casino.
 • Met de app KopieID maak je met je mobiele telefoon of tablet gemakkelijk een veilige kopie van je identiteitsbewijs (ID-bewijs). Je kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store.

Waar vind ik hulp?

Heb je vragen over jouw identiteitsbewijs? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort? Neem dan contact op met:

 • Jouw gemeente – Heb je vragen over jouw identiteitskaart of paspoort? Ga naar de website van jouw gemeente of maak een afspraak aan de balie in het gemeentehuis.
 • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. ID-kaart en paspoort, DigiD, belastingen, toeslagen, en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek.
 • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.