
Stichting Digisterker heeft vijf workshops ontwikkeld, die kunnen worden gegeven door professionals uit het welzijns-/jongerenwerk, de bibliotheek of begeleiders in het onderwijs. De workshops hebben als doel om jongeren voor te lichten over de belangrijkste zaken die zij digitaal moeten regelen tussen hun 14e en 21e jaar. Vraag de workshops onderaan deze pagina gratis aan.
Voor wie?
Voor professionals binnen het welzijns-/jongerenwerk, de bibliotheek of begeleiders in het onderwijs, die een workshop willen verzorgen aan jongeren. De workshops kunnen op verschillende locaties worden aangeboden en zijn bijvoorbeeld ook inzetbaar voor informatieavonden voor jongeren en hun ouders.
Workshops
Elke workshop biedt stof voor maximaal 1,5 uur en bestaat uit een kant- en klare PowerPointpresentatie (naar wens aan te passen) en een beknopte handleiding. De workshops gaan over de volgende thema’s:
💰 Bijbaan
In deze workshop leren jongeren over de rechten en plichten die je hebt wanneer je een bijbaan hebt. Ze leren wat er in een loonstrook staat, en wat loonheffing en loonheffingskorting is. Ook oefenen ze met het terugvragen van loonheffing via de Belastingdienst. Aan het eind van de workshop weten de jongeren waar ze terecht kunnen voor hulp bij vragen over hun bijbaan of loonheffing.
🎓 Gaan studeren
In deze workshop leren jongeren wat er zoal verandert als ze gaan studeren. Van het kiezen van een opleiding, het betalen van lesgeld of collegegeld, tot het regelen van studiefinanciering. Jongeren leren uit welke onderdelen studiefinanciering bestaat en wanneer je er recht op hebt. Aan het einde van de workshop weten de jongeren wat ze wanneer moeten regelen en waar ze hulp kunnen krijgen.
🏥 Zorgverzekering
In deze workshop leren jongeren meer over de zorgverzekering. Van het kiezen van een geschikte zorgverzekering, het betalen van je zorgpremie, het bepalen van je eigen risico, tot het aanvragen van zorgtoeslag. Jongeren leren uit welke onderdelen een zorgverzekering bestaat en wanneer je kunt overstappen. Aan het einde van de workshop weten de jongeren wat ze wanneer moeten regelen en waar ze hulp kunnen krijgen.
🎂 18 jaar worden
In deze workshop leren jongeren over wat er verandert als zij 18 jaar worden en wat hun rechten en plichten zijn. Ook leren jongeren wat het betekent om financieel zelfstandig te zijn en maken ze een begroting van hun inkomsten en uitgaven. Aan het eind van de workshop weten de jongeren wat ze moeten regelen en waar ze terecht kunnen voor hulp bij vragen over hun digitale (overheids)zaken.
Training
Wil je je goed voorbereiden op het geven van voorlichting op scholen/andere locaties via de workshops ‘Jongeren en de digitale overheid’? Meld je dan aan voor de verdiepende training ‘Het verzorgen van workshops ‘jongeren en de digitale overheid’. Deze training bestaat uit een interactief en praktijkgericht programma. We gaan uitgebreid in op het voorbereiden en geven van voorlichting d.m.v. workshops, je gaat oefenen met het geven van een workshop en je krijgt tips en tools aangereikt om je workshops zo goed mogelijk te laten verlopen. Bekijk hier het trainingsaanbod.
Aanvragen
Ben je werkzaam binnen het welzijns-/jongerenwerk, de bibliotheek of het onderwijs? Dan kun je de vijf workshops gratis aanvragen via het formulier hieronder. Je ontvangt dan direct een mail met instructies om de workshops te downloaden.