Wat is een bankrekening?
Een bankrekening is een rekening waar je geld wordt bewaard. De bank beheert jouw geld op de bankrekening. Als je een bankrekening hebt, kun je inkomsten ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van je bijbaan of je zorgtoeslag. Ook kun je geld opnemen bij de geldautomaat, pinnen bij verkooppunten, online shoppen en geld overmaken naar anderen.
Vanaf welke leeftijd mag ik een bankrekening hebben?
Je mag al een bankrekening hebben als je geboren wordt. Tot je 12e heet dat een kinderrekening. De rekening is van jou en jij kunt je geld daar op zetten. Maar je ouders kunnen er ook bij. Vanaf je 12e tot je 18e heb je een jongerenrekening. Als je een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgt, kun je een studentenrekening openen.
Wat kost een bankrekening?
De meeste Nederlandse banken bieden een gratis kinder-, jongeren- of studentenrekening aan. Dit is een gratis betaal- en spaarrekening voor kinderen, jongeren en studenten. Voor een gewone bankrekening betaal je bij de meeste Nederlandse banken een vast bedrag per maand. De kosten hiervan verschillen flink per bank. Voor je een betaalrekening opent is het dus slim om goed naar deze kosten te kijken.
Hoe open ik een bankrekening? (stappenplan)
Bekijk het stappenplan hieronder.
Online stappenplan
PDF stappenplan
Vanaf welke leeftijd ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn geldzaken?
Vanaf je 18de zijn je ouders/opvoeders niet meer financieel verantwoordelijk voor jou. Dat betekent dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor je geldzaken. Je mag dan bijvoorbeeld zonder toestemming van je ouders abonnementen en leningen afsluiten. Maar let op! Je bent ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.
Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig totdat je 21 jaar bent. Dat betekent dat jouw ouders er nog steeds voor moeten zorgen dat jij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.
Tips
- Bekijk de website Wijzer in geldzaken voor betrouwbare informatie over geldzaken.
- Waar moet je op letten als je online gaat shoppen? Bekijk deze checklist.
- Ken de trucs van online fraude en trap er niet in. Bekijk deze checklist.
Waar kan ik hulp krijgen?
Heb je vragen over jouw geldzaken? Neem dan contact op met:
- Bankinformatiepunt – Heb je vragen over het regelen van jouw bankzaken? Op bankinformatiepunt.nl vind je duidelijke uitleg en krijg je gratis hulp met internetbankieren, voor alle banken in Nederland.
- Geldfit – Geldfit is de plek voor al je vragen en zorgen over geld. Dit kan online, via WhatsApp of de telefoon. Kijk voor meer informatie op geldfit.nl of bel 0800 – 8115.
- FiKks – Met deze app kun je een ‘buddy’ zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven. Kijk voor meer informatie op wijgaanhetfikksen.nl.
- De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je geldzaken. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
- Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.