Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is een onderdeel van studiefinanciering. Met een studentenreisproduct kunnen studenten vrij of met korting met het openbaar vervoer reizen. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

Woon je thuis? Dan is een weekabonnement handig om naar je opleiding te reizen. Heb je een kamer in de plaats waar je studeert? Dan heb je misschien meer aan een weekendabonnement.

Je krijgt een studentenreisproduct als:

 • je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als je nog geen 18 bent;
 • je jonger dan 30 jaar bent als je studiefinanciering ingaat.

Let op!

Voor een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) kun je geen studentenreisproduct krijgen.

 • Doe je mbo 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis.
 • Doe je mbo 3 of 4, óf studeer je aan hbo of universiteit? Dan is het studentenreisproduct eerst een lening. Het wordt een gift als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Behaal je niet op tijd je diploma? Dan moet je de ov-lening terugbetalen.

Om een studentenreisproduct aan te vragen heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Bekijk hieronder het stappenplan.

 

Stappenplan - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren

Om gebruik te kunnen maken van je studentenreisproduct moet je het studentenreisproduct eerst aanvragen via de website van DUO. Bekijk hieronder het stappenplan en/of de video.

 

Stappenplan - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren
Video uitleg - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren

Als je je studentenreisproduct hebt aangevraagd kun je deze koppelen aan je ov-chipkaart via de website van studentenreisproduct.nl. Bekijk hieronder het stappenplan.

 

Stappenplan - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren

Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, omdat je klaar bent met je studie of omdat je gestopt bent, moet je hem stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Stopzetten doe je bij een ophaalautomaat op het station of in de winkel. Zoek hier op een ophaalautomaat bij jou in de buurt. Hoe je je studentenreisproduct stopzet zie je in het stappenplan of de video hieronder.

Stappenplan - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren
Video uitleg - Digidingendesk - het informatiepunt voor jongeren

Let op!

Als je toch met je studentenreisproduct reist, kost dit de 1e maand € 89,54 per halve maand. Daarna is de boete € 179,10 per halve maand.

 • Het regelen van je studentenreisproduct kost tijd. Wacht dus niet te lang met aanvragen.
 • De meest gestelde vragen over het studentenreisproduct vind je hier.
 • Let op! Met het studentenreisproduct weekabonnement reis je in de zomerperiode van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur met korting in plaats van gratis. Het weekend abonnement blijft wel geldig zoals de rest van het jaar.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over het studentenreisproduct? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen of koppelen van jouw studentenreisproduct? Neem dan contact op met:

 • DUO – Voor vragen over studiefinanciering en het aanvragen van een studentenreisproduct. De klantenservice van DUO is te bereiken via 050 – 599 77 55.
 • OV chipkaart – Voor vragen over het gebruik van je studentenreisproduct en/of ov-chipkaart. De klantenservice van OV Chipkaart is te bereiken via 0900 – 0980.
 • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je studentenreisproduct en studiefinanciering. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
 • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.