Zorgtoeslag

Zodra je 18 bent, heb je meestal recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag dat je iedere maand van Dienst Toeslagen ontvangt om te helpen bij het betalen van de premie voor je zorgverzekering. Meer informatie over je zorgverzekering vind je hier.

Of je recht hebt op zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Het inkomen van je ouders is dus niet belangrijk bij het aanvragen van zorgtoeslag. Ook als je bent meeverzekerd met je ouders of als je ouders jouw zorgverzekering betalen kun je zorgtoeslag aanvragen.

Om zorgtoeslag te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Inkomen

Je kunt in 2024 zorgtoeslag krijgen als je jaarinkomen niet boven de grens van € 37.496 uitkomt. Verdien je meer, dan krijg je geen zorgtoeslag.

Heb je een toeslagpartner? Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, een samenlevingscontract hebt, of samen een kind hebt? Dan mag het inkomen van jullie allebei samen maximaal € 47.368 zijn.

Vermogen

Je kunt in 2024 zorgtoeslag krijgen als je vermogen (o.a. je spaargeld) op 1 januari 2024 niet hoger is dan € 140.213.

Zorgtoeslag vraag je aan via Mijn toeslagen op de website van Dienst Toeslagen (toeslagen.nl). Bekijk hieronder het stappenplan.

Verandert er iets in je leven? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe baan en ben je meer of minder gaan verdienen? Of ben je pas gaan samenwonen? Dan is de kans groot dat deze verandering gevolgen heeft voor je zorgtoeslag.

Wijzigingen in je situatie moet je binnen vier weken aan Toeslagen doorgeven. Dit doe je via Mijn toeslagen op de website van Dienst Toeslagen (toeslagen.nl). Door je wijziging op tijd door te geven, voorkom je dat je zorgtoeslag moet terugbetalen of dat je (na een waarschuwing) een boete krijgt.

  • Ook als jouw ouders/verzorgers je zorgverzekering betalen kun je zorgtoeslag aanvragen.
  • Vraag je zorgtoeslag rechtstreeks aan via de website van Dienst Toeslagen (toeslagen.nl). De websites zorgtoeslag.nl en toeslagen-aanvraag.nl zijn niet van Dienst Toeslagen. Als je via deze website je zorgtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf.
  • Je kunt met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Tot en met 1 september van ieder jaar kun je nog zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor.
  • Op deze website van Zorgverzekeringslijn vind je meer informatie en uitleg over de zorgverzekering en zorgtoeslag. Of volg Zorgverzekeringslijn op Instagram via @Zorgverzekeringslijn.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over je zorgtoeslag? Neem dan contact op met:

  • Dienst Toeslagen – Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier. Of bel met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis).
  • Toeslagen service punt –  Je kunt hier terecht voor hulp bij het aanvragen of wijzigen van je (zorg)toeslag. Vind hier een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt.
  • De zorgverzekeringslijn – Gratis advies over het afsluiten van een zorgverzekering of het oplossen van zorgverzekerings­schulden. Chat via zorgverzekeringslijn.nl, mail naar info@zorgverzekeringslijn.nl of bel 0800 – 64 64 644.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je zorgtoeslag. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.