Zorgverzekering

Een zorgverzekering is een verzekering die de kosten dekt voor jouw medische zorg en medicijnen. Wanneer je zorg nodig hebt, worden de kosten vaak (deels) betaald door je zorgverzekeraar. De premie is het bedrag dat je iedere maand aan jouw verzekeraar betaalt voor je verzekering. Het is als het ware het prijskaartje van jouw zorgverzekering.

Tot je 18e jaar ben je gratis via je ouders verzekerd tegen ziektekosten. Zodra je 18 jaar wordt moet er voor jouw zorgverzekering betaalt worden. Je kunt meeverzekerd blijven via je ouders of een eigen zorgverzekering afsluiten. Als je een eigen zorgverzekering wilt afsluiten kan je dit doen bij iedere zorgverzekeraar in Nederland. Je bent dus niet verplicht om dit te doen bij de zorgverzekeraar waar je als kind ingeschreven stond.

Als je zelf een verzekering kiest, komt deze op jouw naam te staan. Je bent dan zelf verzekeringnemer. Dit hoeft niet te betekenen dat je de maandelijkse premie zelf moet betalen. Als je ouders dit nog een tijdje voor je willen betalen, kan je dit natuurlijk altijd met hen afspreken. Je kunt er ook voor kiezen om meeverzekerd te blijven via je ouders. Zij betalen dan premie voor jou.

Let op!

Voor het recht op zorgtoeslag maakt het niet uit of jij zelf of je ouders de zorgverzekering betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Het inkomen van je ouders is dus niet belangrijk bij het aanvragen van zorgtoeslag. Meer informatie over zorgtoeslag vind je hier.

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hierin zijn de meest voorkomende zorgkosten verzekerd zoals medicijnen, een afspraak bij de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis. Wat er precies wordt vergoed in de basisverzekering is vastgesteld door de Rijksoverheid. Dit is dus bij elke verzekeraar hetzelfde.

Je kunt daarnaast een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Denk hierbij aan brillen en lenzen, en de kosten voor de tandarts of fysiotherapeut. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Denk er wel goed over na. Als je bijvoorbeeld veel sport, kan aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie wel wenselijk zijn.

Je betaalt een eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2024 is het standaard eigen risico € 385. Je betaalt dus zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

Je kunt het standaard eigen risico vrijwillig verhogen tot maximaal € 885. De zorgverzekeraar geeft dan korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Maar je moet ook meer geld betalen als je zorg uit het basispakket gebruikt. Als er dus toch iets gebeurt, bijvoorbeeld een ongeluk, dan moet je in één keer tot maximaal € 885 overmaken aan de verzekeraar.

Zodra je 18 jaar bent, heb je meestal ook recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bedrag dat je van de overheid ontvangt om te helpen bij het betalen van de premie voor je zorgverzekering.

Of je recht hebt op zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Het inkomen van je ouders is dus niet belangrijk bij het aanvragen van zorgtoeslag. Ook als je bent meeverzekerd met je ouders of als je ouders jouw zorgpremie betalen kun je zorgtoeslag aanvragen. Bekijk hier meer informatie over zorgtoeslag.

  • Op de website van de zorgkaart staan alle zorgverzekeraars in Nederland....
  • Ben je op zoek naar een zorgverzekering? Vind het eenvoudig in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond en krijg betrouwbaar advies. Zij zetten alle aanbieders voor je op een rij. Zo maak je een goede én voordelige keuze.
  • Ieder jaar kun je in de laatste zeven weken van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Overstappen kost niet veel tijd en je kunt er veel geld mee besparen.
  • Op deze website van Zorgverzekeringslijn vind je meer informatie en uitleg over de zorgverzekering en zorgtoeslag. Of volg Zorgverzekeringslijn op Instagram via @Zorgverzekeringslijn.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over je zorgverzekering? Neem dan contact op met:

  • Zorgverzekeringslijn – Gratis advies over het afsluiten van een zorgverzekering of het oplossen van zorgverzekerings­schulden. Chat via zorgverzekeringslijn.nl, mail naar info@zorgverzekeringslijn.nl of bel 0800 – 64 64 644.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je zorgverzekering. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.