Loonheffing bijbaan

Als je werkt, houdt je werkgever meestal automatisch belasting en premies in op je loon. Dit heet loonheffing. Scholieren betalen vaak meer loonheffing dan uiteindelijk hoeft. Bij de berekening gaat de Belastingdienst er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dit is meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terugkrijgen. Dus ga je naar school en heb je een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek? Dan kun je in de meeste gevallen loonheffing terugvragen.

In januari/februari ontvang je van jouw werkgever de jaaropgave van het jaar daarvoor. Dit is een overzicht van jouw totaal verdiende loon bij een werkgever in één kalenderjaar. Hierop staat ook wat er in totaal is ingehouden aan loonheffing. Is er meer dan 16 euro aan loonheffing ingehouden? Vraag je loonheffing dan vóór 1 april terug, want dan staat het bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening .

Dit heb je nodig:...

 • Een computer, smartphone of tablet.
 • Je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Bekijk dan deze uitlegpagina.
 • Je BSN-nummer. Dit nummer vind je op je ID-kaart of paspoort.
 • Je rekeningnummer. Dit nummer vind je op jouw bankpas.
 • Je jaaropgave. Dit is een overzicht van jouw totaal verdiende loon bij een werkgever in één kalenderjaar. Dit overzicht ontvang je van je werkgever.

Volg de stappen in het stappenplan of bekijk de video.

 • Met de aangifte-app kun je gemakkelijk en snel aangifte inkomstenbelasting doen. Download de aangifte-app in de Google Play Store of App Store.
 • Bedenk goed waar je het afgelopen jaar gewerkt hebt. Het kan aardig wat geld schelen als je een werkgever bent vergeten.
 • Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen ramp. Je kunt dit nog doen voor de afgelopen vijf jaar.
 • Wist je dat je korting op de loonheffing ook vooraf kunt aanvragen in plaats van dat je het achteraf regelt door het terugvragen van loonheffing? Als je begint met een nieuwe (bij)baan, kun je bij je werkgever een loonbelastingformulier opvragen. Als je op het formulier ‘Ja’ invult bij het toepassen van de loonheffingskorting, dan wordt er minder loonheffing op je salaris ingehouden en krijg je dus meer loon uitbetaald. Je kunt deze korting maar bij één werkgever tegelijk toepassen. Het is verstandig om deze korting toe te passen bij het bedrijf waarbij je het meeste verdient.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over belastingen? Of heb je hulp nodig bij het terugvragen van loonheffing? Neem dan contact op met:

 • Belastingdienst – Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier. Bekijk het instagramaccount van de Belastingdienst voor handige tips. Of bel met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis).
 • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. belastingen, toeslagen, DigiD, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
 • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.