Wat is loonheffing?
Als je werkt, houdt je werkgever meestal automatisch belasting en premies in op je loon. Dit heet loonheffing. Scholieren betalen vaak meer loonheffing dan uiteindelijk hoeft. Bij de berekening gaat de Belastingdienst er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dit is meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terugkrijgen.
Je kunt je werkgever vragen om minder loonheffing in te houden op je loon. Dat heet loonheffingskorting. Je kunt er ook voor kiezen om ieder jaar loonheffing terug te vragen via de Belastingdienst.
Hoe regel ik loonheffingskorting?
Ga je naar school en heb je een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek? Dan kun je je werkgever vragen om minder loonheffingen in te houden op je loon. Je krijgt dan meer salaris uitbetaald.
Je moet je werkgever vragen om loonheffingskorting toe te passen. Heb je hiervoor nog geen formulier van je werkgever ontvangen? Vul dan dit formulier in en geef het aan je werkgever.
Let op! Heb je meerdere bijbaantjes? Dan mag je maar bij één werkgever loonheffingskorting laten toepassen. Doe dit bij de werkgever waar je het meest verdient.
Wanneer vraag ik loonheffing terug via de Belastingdienst?
In januari/februari ontvang je van jouw werkgever de jaaropgave van het jaar daarvoor. Dit is een overzicht van jouw totaal verdiende loon bij een werkgever in één kalenderjaar. Hierop staat ook wat er in totaal is ingehouden aan loonheffing. Is er meer dan 16 euro aan loonheffing ingehouden? Vraag je loonheffing dan vóór 1 april terug, want dan staat het bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening .
Wat heb ik nodig om loonheffing terug te vragen?
Dit heb je nodig:...
- Een computer, smartphone of tablet.
- Je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Bekijk dan deze uitlegpagina.
- Je rekeningnummer. Dit nummer vind je op jouw bankpas.
- Je jaaropgave. Dit is een overzicht van jouw totaal verdiende loon bij een werkgever in één kalenderjaar. Dit overzicht ontvang je van je werkgever.
Hoe vraag ik loonheffing terug? (stappenplan & video)
Volg de stappen in het stappenplan of bekijk de video.
Tips
- Met de aangifte-app kun je gemakkelijk en snel aangifte inkomstenbelasting doen. Download de aangifte-app in de Google Play Store of App Store.
- Bedenk goed waar je het afgelopen jaar gewerkt hebt. Het kan aardig wat geld schelen als je een werkgever bent vergeten.
- Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen ramp. Je kunt dit nog doen voor de afgelopen vijf jaar.
Waar kan ik hulp krijgen?
Heb je vragen over belastingen? Of heb je hulp nodig bij het terugvragen van loonheffing? Neem dan contact op met:
- Belastingdienst – Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier. Bekijk het instagramaccount van de Belastingdienst voor handige tips. Of bel met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis).
- De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. belastingen, toeslagen, DigiD, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
- Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.