Donorregister

Bij orgaandonatie wordt een orgaan of weefsel afgestaan aan iemand waarbij een orgaan niet (goed) meer werkt. Dit is nodig om ernstig zieke mensen te helpen die anders overlijden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw hart, longen, lever, dunne darm of nieren. De wachtlijst voor een orgaan of weefsel is helaas erg lang. In Nederland wachten ongeveer 1.500 mensen op een nieuw orgaan.

De persoon die het orgaan weggeeft, noem je een donor. Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben de keuze gemaakt dat ze donor willen zijn na hun overlijden. Of je donor wilt worden is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Het is daarom belangrijk om erover na te denken en er over te praten met mensen uit je omgeving. Bijvoorbeeld met je ouders of je vrienden. Het geeft vaak een heel raar gevoel om over je eigen dood na te denken en te praten. Maar als je gaat nadenken of je donor wilt worden, moet dat toch. Want een donor moet eerst overlijden, voordat hij weefsels en/of organen kan geven (doneren).

Let op!

De nier kun je ook bij leven donoren. Je hebt namelijk twee nieren en hebt er maar één nodig. Je kunt dus een nier doneren aan bijvoorbeeld een ziek familielid of zelfs aan een onbekende.

Als je donor wilt worden of juist niet dan kan je dat vanaf je 12de laten registreren in het Donorregister. Dat is een lijst waarin alle mensen staan die een keuze hebben gemaakt.

Als je 18 jaar bent krijg je automatisch een brief van de overheid waarin wordt gevraagd of je donor wilt worden. Je moet dan goed nadenken of je dat wil en dat laten registreren. Je kunt doorgeven dat je donor wilt zijn na je overlijden. Je kunt ook doorgeven dat je donor wilt zijn maar niet voor alle organen of weefsels. Niet registreren betekent dat je met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register staat. Je geeft dan toestemming voor donatie. Wil je dit niet? Geef dan door dat je geen donor wilt zijn. Je kunt er ook voor kiezen dat iemand anders (je ouders, partner of misschien wel je kinderen) voor jou een besluit moeten nemen als je overlijdt.

Je kunt kiezen uit vier verschillende keuzes. Welke keuze je ook invult, je kunt je keuze altijd veranderen.

  • Ja, ik wil donor worden;
  • Nee, ik wil geen donor worden;
  • Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden;
  • Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.

Let op!

Als je zelf geen keuze doorgeeft dan sta je in het register met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Je donorkeuze geef je door via donorregister.nl. Bekijk het stappenplan hieronder.

Als je geen keuze invult, komt in het Donorregister te staan dat je geen bezwaar hebt tegen donatie. Dit betekent dat jouw organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Een arts bespreekt dit als je overlijdt met je partner of familie.

  • Staat je keuze eenmaal in het Donorregister, dan kun je die altijd weer wijzigen. Wijzigen kan online door in te loggen met je DigiD.
  • Wist je dat je tijdens je leven ook stamcellen, bloed of haar kunt doneren? Bij stamceltransplantatie haalt een arts stamcellen uit het bloed van een gezonde donor. Een donor kan stamcellen doneren aan patiënten met bijv. leukemie. Bij het doneren van bloed help je patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld bij een bevalling of na een ongeluk. Bij haardonatie wordt van jouw haar een haarwerk gemaakt waarmee je bijvoorbeeld kinderen helpt die kaal zijn door een ziekte of medische behandeling.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over je donor-keuze? Neem dan contact op met:

  • Het Donorregister – Wil je meer informatie over het invullen van je donorkeuze? Ga naar donorregister.nl of bel 0900 – 821 21 66.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je donorkeuze. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.