Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bedrag dat je van de overheid ontvangt om een deel van de huur mee te betalen.

Om huurtoeslag te ontvangen moet je voldoen aan de onderstaande vijf voorwaarden:

Je kunt huurtoeslag aanvragen vanaf de eerstvolgende maand na je 18e verjaardag. Word je bijvoorbeeld in januari 18 jaar? Dan kun je huurtoeslag aanvragen vanaf februari.

Je hebt een zelfstandige woning als je een eigen voordeur hebt. Ook woonwagens vallen hieronder. Kamerbewoners komen meestal niet in aanmerking.

Als je huurtoeslag aanvraagt moet je de rekenhuur opgeven. Rekenhuur is de huurprijs inclusief servicekosten per maand. Ben je tussen de 18 en 23 jaar? Dan ligt de huurgrens in 2024 op € 454,47 per maand. Dit betekent dat de huurprijs inclusief servicekosten niet hoger mag zijn dan € 454,47 per maand om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Ben je ouder dan 23 jaar of heb je een kind dat bij jou woont? Dan kun je huurtoeslag aanvragen als je rekenhuur niet hoger is dan € 879,66 per maand.

Je moet het (gezamenlijke) inkomen opgeven van jou en je eventuele (toeslag)partner als je huurtoeslag aanvraagt. Een toeslagpartner is je echtgenoot of geregistreerde partner (bijvoorbeeld als je samenwoont). Ook iemand anders die op jouw adres staat ingeschreven kan je toeslagpartner zijn. Wanneer je een toeslagpartner hebt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je samen de rekeningen betaalt.

Wil je weten of jij een toeslagpartner hebt? Doe deze check op de website van Toeslagen.

Is je vermogen (spaargeld) op 1 januari 2024 meer dan € 36.952 (voor alleenstaanden) of € 73.904 (voor koppels)? Dan heb je geen recht op huurtoeslag.

Hoeveel huurtoeslag je krijgt is afhankelijk van je leeftijd, je huurprijs, je inkomen, je vermogen en dat van eventuele medebewoners. Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op de website van Dienst Toeslagen.

Huurtoeslag krijg je niet automatisch. Je vraagt dit aan via de website van Dienst Toeslagen (toeslagen.nl). Bekijk hieronder het stappenplan.

Wijzigt je inkomen? Omdat de hoogte van de huurtoeslag inkomensafhankelijk is, moet je een verandering in je inkomen direct doorgeven aan Toeslagen. Dit geldt ook als het inkomen van je toeslagpartner verandert.

De huurtoeslag kan tussentijds worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijg je een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat je dan moet terugbetalen of geld terug krijgt. Houd daar dus rekening mee!

  • Vraag je huurtoeslag rechtstreeks aan via de website van Dienst Toeslagen (toeslagen.nl). De website toeslagen-aanvraag.nl is niet van Dienst Toeslagen. Als je via deze website je huurtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,00 van een commercieel bedrijf
  • Verwacht je dat je inkomen gedurende het jaar gaat stijgen? Zet de huurtoeslag dan op een aparte rekening. Er is namelijk een kans dat je de huurtoeslag terug moet betalen. Zo heb je dat geld direct beschikbaar.
  • Verandert je situatie en voldoe je daardoor niet meer aan een voorwaarde voor huurtoeslag? Zet de toeslag dan binnen vier weken stop. Zo voorkom je dat je achteraf veel geld moet terugbetalen.
  • Bij de meeste woningcorporaties moet je lang wachten om een huurwoning te krijgen. Schrijf je dus meteen in bij een woningcorporatie als je 18 jaar bent. Dan maak je later meer kans op een betaalbare huurwoning.

Waar kan ik hulp krijgen?

Heb je vragen over huurtoeslag? Neem dan contact op met:

  • Dienst Toeslagen – Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier. Of bel met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis).
  • Toeslagen service punt – Je kunt hier terecht voor hulp bij het aanvragen of wijzigen van je (huur)toeslag. Vind hier een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je huurtoeslag. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.