Uitleg aanvragen rijbewijs auto

Voordat je je verdiept in de uitleg over hoe je je auto-rijbewijs regelt, eerst even dit.

Veilig de weg op. Dat moet je kunnen als je je rijbewijs hebt. Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen. Je krijgt daarom niet zomaar een rijbewijs. Je moet eerst een theorie- én praktijk-examen doen bij het CBR. En gezond genoeg zijn om te rijden.

Bron: Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR)

Veiligheid boven alles dus. Daarover gaat het rijbewijs!


Veilig Verkeer Nederland (VVN) werkt aan de verkeersveiligheid in Nederland. Zo is het verkeersdiploma op de basisschool van VVN. Het doel van VVN: iedereen veilig over straat

De stappen aanvragen auto-rijbewijs hieronder zijn ook terug te vinden op de website van het CBR. Klik voor deze stappen op ‘Menu’ rechtsboven, vervolgens op ‘Rijbewijs halen’ en dan op ‘Auto’.

Voordat je begint…
Je hebt een DigiD nodig om een theorie-examen te reserveren en je rijschool te machtigen voor het reserveren van een praktijk-examen. En je hebt een DigiD mét SMS-controle nodig om een Gezondheidsverklaring via Mijn CBR in te vullen. Dit moet bij een auto-rijbewijs (zie Stap 4).

Heb je nog geen DigiD? Een DigiD aanvragen kan makkelijk en gratis via digid.nl. Klik hier voor hoe je een DigiD aanvraagt. Weet dat het 5 dagen kan duren voordat je een DigiD hebt. Hou daar dus rekening mee.

Stap 1: Kies je rijopleiding
Je doet bij het CBR eerst theorie-examen en dan praktijk-examen. Er zijn verschillende soorten theorie-examens en praktijk-examens. Bekijk vooraf goed wat voor soort examens er zijn. Welk examen past bij jou? Kies pas daarna een rijopleiding die bij je past.

Klik hier voor de verschillende soorten theorie-examens die er zijn. Er is een apart theorie-examen voor als je moeite met lezen hebt. Ook is er een apart theorie-examen voor als je bang bent fouten te maken.

Er zijn ook verschillende soorten praktijk-examens. Zo is er een gewoon praktijk-examen en een faalangst-examen. De meeste mensen doen het gewone examen. Het faalangst-examen is voor mensen die bang zijn voor fouten maken.

Heb je geen moeite met lezen en ben je ook niet te bang om fouten te maken? Kies dan voor een gewone rij-opleiding (doorklikken op de link ‘Rijschoolzoeker’).

Ben je wel bang om fouten te maken? Kies dan voor een Rijopleiding in Stappen – RIS (doorklikken op de link ‘Hoe vind ik RIS-rijscholen?’).


Stap 2: Vraag online je theorie-examen aan

Download hier het Stappenplan theorie-examen auto aanvragen en print het uit: handig om erbij te houden als je buiten schooltijd je theorie-examen auto gaat aanvragen. Dit doe je op Mijn CBR.

Om je theorie-examen aan te kunnen vragen, heb je een DigiD nodig.

Je kunt het theorie-examen ook aanvragen via de rijschool of een commerciële website, maar vaak is dit duurder. Je betaalt dan servicekosten.

Let op! Je hebt je BSN (BurgerServiceNummer) niet nodig om een theorie-examen aan te vragen. Je hebt alleen je DigiD nodig, als je zelf het examen reserveert via mijn.cbr.nl. Ook je rijschool heeft voor het reserveren van je examen geen BSN nodig. Geef je BSN nooit zo maar aan anderen. Men kan er misbruik van maken. Commerciële sites vragen altijd om je BSN.

Op deze webpagina van het CBR vind je alle informatie over het theorie-examen voor het autorijbewijs.

Stap 3: Doe je theorie-examen
Je doet je theorie-examen op het examen-centrum van het CBR dat je hebt gekozen. Op deze webpagina van het CBR vind je alle belangrijke informatie over het theorie-examen zelf: hoe je je aanmeldt bij het centrum, hoe het examen verloopt en wanneer je de uitslag krijgt. Dit wordt duidelijk uitgelegd in een video:

Op de webpagina staat ook een stappenplan over het theorie-examen.

Belangrijk:

 • Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum
 • Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen, zoals je ID-kaart of paspoort
 • Vergeet je reserveringsnummer* niet mee te nemen

*Dit reserveringsnummer staat in de mail die je hebt ontvangen nadat je je theorie-examen hebt aangevraagd. Je hebt het nodig om je aan te melden

Stap 4: Vul je Gezondheidsverklaring in
Je moet een aantal vragen over je gezondheid beantwoorden voordat je je praktijk-examen auto-rijbewijs mag doen (voor het praktijk-examen bromfiets hoeft dit niet). Het CBR wil weten of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om auto te rijden. Dit is belangrijk voor de verkeersveiligheid. De vragen staan op het formulier ‘Gezondheidsverklaring’. Dit formulier kun je online invullen.

Op deze webpagina van het CBR staat alle informatie over het invullen van de Gezondheidsverklaring, zoals deze video:

Klik hier voor een stappenplan van het CBR over het online invullen van een Gezondheidsverklaring. Print het plan uit: handig om erbij te houden als je buiten schooltijd de verklaring gaat invullen.

Belangrijk:

 • Om een Gezondheidsverklaring via Mijn CBR in te vullen heb je een DigiD mét SMS-controle nodig (je kunt ook de DigiD app gebruiken)
 • Je moet betalen voor een Gezondheidsverklaring. Dit doe je met iDEAL
 • Ben je voldoende gezond, dan zijn er geen verdere stappen nodig
 • Ben je niet voldoende gezond, dan zijn er wel verdere stappen nodig (klik op deze webpagina van het CBR voor deze stappen en scrol naar beneden)
 • Je krijgt per e-mail te horen wat de uitslag van de ingevulde verklaring is
 • Ben je voldoende gezond, dan ontvang je snel een Verklaring van Geschiktheid
 • Je meldt aan je rijschool als je een Verklaring van Geschiktheid hebt gekregen. Je rijschool kan dan het praktijkexamen voor je aanvragen

Stap 5: Vraag je praktijk-examen aan
Alleen je rijschool kan voor jou je praktijk-examen aanvragen. Jij moet je rijschool daarvoor wel toestemming geven. Je geeft toestemming door je rijschool te machtigen. Op de webpagina Machtig je rijschool van het CBR staat wat je daarvoor moet doen (het zijn 6 stappen).

Belangrijk:

 • Je rijschool kan in het reserveringssysteem van het CBR zien wanneer een examinator beschikbaar is
 • Overleg met je rijschool welke datum jou het beste uitkomt
 • Je rijschool kan dan de datum van het examen voor je vastleggen in het systeem
 • Je rijschool ontvangt de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen
 • Jijzelf ontvangt ook een e-mail met de vastgelegde datum

Stap 6: Doe je praktijk-examen
Op deze webpagina van het CBR staat hoe het praktijk-examen Auto verloopt. De video hieronder staat ook op de webpagina:

Belangrijk:

 • Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt, zoals je ID-kaart of paspoort
 • Zorg dat je de officiële uitnodiging voor je praktijkexamen bij je hebt. Dit is de e-mail met de vastgelegde datum die je hebt ontvangen
 • Zorg dat je het Formulier Zelfreflectie Praktijkexamen Auto bij je hebt. Vul dit van tevoren in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator
 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum
 • Je krijgt direct na je praktijk-examen te horen of je geslaagd bent

Stap 7: Haal je rijbewijs op bij de gemeente waar je woont
Op deze webpagina van het CBR staat waaraan je moet denken als je een rijbewijs bestelt bij de gemeente waar je woont.

Download hier het Stappenplan rijbewijs aanvragen bij gemeente en print het uit: handig om erbij te houden als je buiten schooltijd een rijbewijs gaat aanvragen bij de gemeente.

Belangrijk:

 • Je hoeft niet aan de gemeente door te geven dat je geslaagd bent. Dit gebeurt automatisch
 • Maak een afspraak bij de gemeente waar je staat ingeschreven (hoe? Zie het stappenplan hierboven)
 • Zorg dat je op de afspraak een geldig identiteitsbewijs bij je hebt, zoals je ID-kaart of paspoort
 • Zorg dat je op de afspraak een pasfoto bij je hebt die aan de eisen voldoet
 • Zorg dat je kunt betalen met een pinpas, want een rijbewijs is niet gratis
 • Je kunt pas in een auto rijden als je je rijbewijs hebt. Na het aanvragen van je rijbewijs duurt het 5 werkdagen voor je het kunt ophalen