Uitleg aanvragen studentenreisproduct

Als mbo-student onder de 18 kun je alleen een studentenreisproduct aanvragen (om in aanmerking te komen voor een volledige studiefinanciering moet je 18 jaar of ouder zijn). Maar met het aanvragen van een studentenreisproduct ben je er nog niet: het is één van de stappen die je moet zetten om daadwerkelijk met je studentenreisproduct te kunnen reizen.

Screenshot van de webpagina van DUO met de stappen die je moet zetten bij het aanvragen en activeren van een studentenreisproduct

Hier de stappen op een rijtje:

1. Vraag een DigiD met sms-controle aan. Binnen 5 werkdagen krijg je een brief per post met inloggegevens.
Heb je al een DigiD met sms-controle? Dan kun je deze DigiD gewoon gebruiken. Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Klik dan hier voor de stappenplannen DigiD aanvragen en DigiD activeren.


www.digid.nl: de website waar je je DigiD aanvraagt en activeert

2. Log in op Mijn DUO met je DigiD met sms-controle om het studentenreisproduct aan te vragen.
Download hier het Stappenplan Studentenreisproduct mbo aanvragen en print het uit: handig om erbij te houden als je een reisproduct gaat aanvragen.

www.duo.nl: de website waarop je in kunt loggen op Mijn DUO (zie rode pijl rechtsboven in de afbeelding, die wijst naar de inlogknop )

3. Koop een persoonlijke ov-chipkaart. Binnen 10 werkdagen heb je de kaart in huis.
Heb je al een ov-chipkaart met pasfoto? Dan kun je deze kaart gewoon gebruiken. Heb je nog geen kaart, download hier dan het Stappenplan Persoonlijke ov-chipkaart kopen en print het uit: handig om erbij te houden als je een ov-chipkaart met pasfoto gaat aanschaffen.


www.ov-chipkaart.nl: de website waar je een persoonlijke ov-chipkaart kunt kopen (zie de knop rechtsonder in de afbeelding: Vraag een ov-chipkaart aan)

4. Koppel het studentenreisproduct aan je persoonlijke ov-chipkaart. Je krijgt een bevestiging per mail.
Download hier het Stappenplan Studentenreisproduct koppelen en print het uit: handig om erbij te houden als je je studentenreisproduct gaat koppelen aan je persoonlijke ov-chipkaart.


www.studentenreisproduct.nl: de website waar je onder andere je studentenreisproduct kunt koppelen aan je persoonlijke ov-chipkaart (zie de knop Koppelen links in het midden op de afbeelding)

5. Heb je stap 1 tot en met 4 geregeld? Zet dan je studentenreisproduct op je ov-chipkaart bij een ophaalautomaat. Gebruik de servicepuntenzoeker om een automaat bij jou in de buurt te vinden.
Download hier de folder Gebruiksaanwijzing studentenreisproduct van Studentenreisproduct.nl en print hem uit: handig om erbij te houden als je daadwerkelijk je studentenreisproduct gaat ophalen bij een ov-automaat of NS-kaartautomaat. In onderdeel 1 van de folder staan de handelingen die je moet verrichten om je studentenreisproduct op je persoonlijke ov-chipkaart te zetten.


Een ov-automaat en een NS-kaartautomaat: bij beide automaten kun je je studentenreisproduct ophalen. Ophalen betekent hier: op je persoonlijke ov-chipkaart zetten

De eerste pagina van de folder Gebruiksaanwijzing studentenreisproduct van Studentenreisproduct.nl. De handelingen die je moet verrichten om je studentenreisproduct op je persoonlijke ov-chipkaart te zetten, staan bij onderdeel 1: ‘Studentenreisproduct op je OV-chipkaart laden’

Facebook
Wist je dat DUO ook een Facebookpagina heeft voor mbo-studenten met allerlei nieuwtjes rond je studiefinanciering, zoals je studentenreisproduct? Als je op Facebook zit, zeker de moeite waard om te volgen!Facebookpagina van DUO voor mbo